Csak egy újabb fitnesz őrület vagy egy hatékony módszer a plusz kilók ellen?

Intermittent fasting-Időszakos böjt.

Az elmúlt pár évben egyre népszerűbbe vált az időszakos böjtölés. De mi is ez? És hogyan válhat a hasznukra?

Az időszakos böjtölés lényege az, hogy a napunk egy étkezési és egy böjtölési intervallumból áll, amik ciklikusan váltják egymást. Az étkezési ablak alatt kell bevinnünk a napi kalória mennyiségünket, a böjtölési intervallum alatt pedig csak vizet teát és kávét fogyaszthatunk. (tej és cukor nélkül)

Ez nem egy diéta, hanem egy táplálkozási minta, ezért fontos tisztában lenni vele, hogy pontosan mennyi kalóriát vihetünk be az étkezési ablak időtartama alatt. A fogyás eléréséhez kalória deficitben kell tartanunk a szervezetünket. Ez az időszakos böjtölés közben sem változik. Ha több kalóriát viszünk be, az előírtnál az ugyanúgy hízáshoz fog vezetni, mint normál esetben, hiába böjtölünk utána.

Ez a módszer nem írja elő, hogy mit ehetünk és mit nem, csupán, azt, hogy mikor és mennyit. 2 szabályt kell összesen betartanunk: Ne lépjük túl a meghatározott kalória szükségletünket és ne törjük meg a böjtöt.

Több fajtája van:

  • 16/8: 16 órán keresztül nem eszünk semmit és egy 8 órás intervallum áll rendelkezésünkre az étkezéshez
  • 20-4: 20 óra böjt, 4 óra étkezési ablak
  • OMAD (one meal a day): ami azt takarja, hogy az illető összesen egyszer eszik a nap folyamán és egy adaggal viszi be az egész napi kalória szükségletét

A 16/8-as módszerrel érdemes kezdeni, mert aránylag hamar (3-4 nap) megszokja a szervezetünk ezáltal könnyebb tartani hosszú távon.

Miért könnyebb vele a diéta?

  1. Úgy diétázol, hogy nem érzed diétának. Mivel kevesebb idő ál rendelkezésre a napi kalória mennyiség bevitelére, ezért nem kell 5-6 étkezésre felosztanod az ételed, csupán 2-3-ra, ezáltal nagyobb adagokat ehetsz, amikkel jól is laksz és este sem kell korgó gyomorral lefeküdnöd.
  2. A 8 óra étezési ablak alatt kell bevinned a napi kalória szükségletedet.  Ennyi idő alatt nehezebb túl enni magadat, mint ha rendelkezésedre állna az egész nap.
  3. Időtakarékos, mert nem kell dobozolgatni és úgy alakítani a napodat, hogy 3 óránként enni tudj. A lényeg, hogy annyi kalóriát vigyél be amennyi elő van írva a fogyásodhoz/tömegnövelésedhez. Az mindegy, hogy ezt hány étkezésre bontod le.
  4. Növeli a víz fogyasztásod, mert a víz segít elnyomni az éhségérzetet a böjtölési intervallumban, ezért rengeteg vizet fogsz inni.
  5. Kisebb mértékű az izomveszteséget, mint egy átlagos diétánál.
  6. A növekedési hormon szintje megemelkedik, ami elősegíti a zsírégetést és az izomnövelést.
  7. Az inzulin érzékenység javul és az inzulinszint csökken, az alacsonyabb inzulin szint elősegíti a zsír gyorsabb elégetését.

Reggeli kávé

Kávét és teát lehet inni a böjtölési idő alatt, de cukor és tej nélkül. Ha viszont téged megrémiszt a sima fekete káve gondolata, akkor adhatsz hozzá egy kis tejet, de figyelj a mennyiségre, mert, ha eléred a 100 kalóriát, avval megtörőd a böjtöt.