Megkapta a Sagrada Familia az építési engedélyét, - 137 évvel az alapkőletétel után...

Most már hivatalosan épülhet tovább a Sagrada Familia

Barcelona önkormányzata kiadta a Sagrada Familia Bazikika (A Szent Család engesztelő temploma)  építési engedélyét.  A város és az illetékes egyházi alapítvány két évig tartó tárgyalás után tavaly októberben jutott megállapodásra és rendezte a bazilika helyzetét, 137 évvel a munkálatok kezdete után.
Az első alapkövet 1882-ben tették le, az építkezés valójában 1883-ban kezdődött, mikor is Antoni Gaudi megkapta a templom készítésének feladatát. Bár 1885-ben Gaudi engedélyt kért, azóta sem adtak ki rá építési engedélyt.

A Sagrada Familia 2006-ban  Spanyolország leglátogatottabb idegenforgalmi látnivalója lett, 2010. november 6-án pedig XVI. Benedek pápa bazilika rangra emelte és megszentelte. Az építkezéshez szükséges pénzt kizárólag adományokból és alapítványi felajánlásokból, például belépőkből gyűjtik. A Születés Kapuja nevet viselő homlokzatát és a kriptát 2005-ben az UNESCO a világörökség részének nyilvánította.

Várhatóan 2026-ra, Gaudi halálának 100.  évfordulójára fejeződik be az építése, nyilatkozta korábban Jordi Faulí főépítész.
A középső központi Jézus Krisztus torony  172,5 méteres lesz , amit öt  135 méteres torony vesz körbe,  Mária és a négy evangélista: Máté, Márk, Lukács, János. A tornyok neveit még Gaudi választotta. Elkészülte után, 18 torony emelkedik az égbe.