Már egyes iPhone applikációk is gyűjtenek rólunk titokban privát adatokat…

Kiderült, hogy az iPhone-k applikációi közül néhány (melyek az ellenőrzött App Store-ból tölthetők le), a felhasználók minden olyan tevékenységét rögzítik, amit az applikáción belül végeznek.

A probléma ott van, hogy a felhasználók nagy részének fogalma sincs erről. Az alkalmazások használóinak a tudomása és beleegyezése nélkül teszik úgy, hogy még csak az engedélyükre sincs szükség ehhez, mert nem is kéri a letöltött app.
Android alapú appok esetében talán már meg sem lepődnénk, de az IOS-ben ez több mint szomorú.

Sajnos, itt nem kis cégek, kis letöltöttségű applikációiról van szó. Több szálloda, légitársaság, pénzintézet, utazási iroda, és mobilszolgáltató applikációinál az a tapasztalt, hogy nem kérnek felhasználói engedélyt az adatgyűjtéshez.
Az etikai problémán kívül, a legnagyobb bajt az okozza, hogy az így megszerzett privát adatokat (személyi igazolvány, útlevél, bankszámlaszám) nem biztonságos csatornán keresztül továbbítják, és ebből vélelmezhető, hogy nem is megfelelően tárolják és kezelik.
Ilyen applikációja van az Air Canada légitársaságnak is, aki tavaly augusztusban kénytelen volt beismerni az applikációjuk ilyen irányú adatgyűjtését, mivel 20.000 ügyfelük adatait lopták el tőlük.

Source:techcrunch