Legyünk körültekintőek a zöld turmixok fogyasztásakor!

A zöld smoothie-k az emberi egészségre kedvezőtlen hatással is lehetnek. Az ok: A magas oxálsav tartalom.

A Nébih – a lakosság egészségének megóvása érdekében – az alábbiakat javasolja a zöld turmixot készítőknek, fogyasztóknak:

  • a friss zöldségeket, gyümölcsöket mindig mossuk meg
  • felhasználás előtt a magas oxálsav tartalmú zöldségeket, például sóska vagy spenót, forrázzuk le: tegyük a leveleket legalább egy percre forrásban lévő vízbe, ezáltal csökkentve oxálsav-tartalmukat ( szakirodalmi adatok alapján 30-87%-kal )Miközben a savasság akár a felére is csökkenhet, ezért az íze is édesebbé válik. A főzővizet ne használjuk fel, öntsük ki !
  • törekedjünk a változatosságra a turmixok összetevőiben is, ügyeljünk a magas oxálsav tartalmú zöldségek mértékkel történő fogyasztására.

Az oxálsav a krónikus vesebetegeknél, a magas oxaláttartalmú ételek miatt vesekárosodást okozhatnak. Továbbá az, hogy az oxálsav megnehezíti a spenótban lévő vas felszívódását, nem csak az egyetlen hátránya: mert  nem csak a vasat, hanem a kalciumot is megköti, ezért túlzott fogyasztása károsíthatja a fogakat és a csontozatot. A legrosszabb esetben az oxálsav és a kalcium kapcsolatából lerakódások keletkezhetnek a szervezetben, amelyek vese- és húgykövekké fejlődhetnek.
Tehát egészségesen, de körültekintően.

zöld smoothie