Hétvégén PET kupa

A Tisza-tavat tisztítják meg a hétvégén a PET kupa résztvevői

Tisza-tavi futammal bővül idén a hagyományos Felső-Tiszai PET Kupa sorozat, így a pénteken induló és kedden záruló vízi rendezvény keretében a csapatok Tiszafüredtől Kisköréig eveznek saját építésű hajóikon, hogy megtisztítsák a folyót és a tavat a felhalmozódott hulladéktól.
Az eddigi években a PET Kupa 78 hulladékhajója 435 ezer palackot szedett össze az ártérből, ezzel 35 tonna hulladéktól mentesítve a Tiszát -írja az MTI.

A “Folyami hajós verseny”:

“Ez a PET Kupa legrövidebb szakasza, csupán egy hétig tart, de az online közvetítéseknek, híradásoknak, és a belőle készülő filmnek köszönhetően ez kapja a legnagyobb figyelmet. A verseny az úgynevezett PET hajók között zajlik. Azok a hajóegységek nyerhetik el a PET hajó elnevezést, amelyek úszóképességét teljes egészében újrahasznosított PET palackok adják, melyek részben vagy egészben Tiszából vagy annak partvonaláról származnak, melyek meghajtása kizárólag megújuló energiával (pedál, lapát, vitorla, stb.) történik, melyek építéséhez a rögzítő-ragasztóanyagok kivételével csak és kizárólag használt / kidobott / újrahasznosított alkatrészeket használtak, melyek a PET Kupa nevezési oldalán megadott időben és helyen épülnek fel, melyek legénysége, vagy legénységének egy része a hajóépítést megelőzően részt vállal a Tisza megtisztításában, részt vesz a palackgyűjtéseken és/vagy az építés helyszínén segít a Tiszából gyűjtött palackok megtisztításában és beépítésre alkalmassá tételében. ”

Sok sikert ehhez a nyagyszerű kezdeményezéshez !

Forrás,fotók és címlapfotó:  https://petkupa.hu/hu_HU/palackra-magyar és Magyar Csaba

Source:PET-Kupa